Rik van der Kloot

Het is weer een nieuwe maand, dus dat betekent ook weer een nieuwe Praatjes maker van de Maand! Rik van der Kloot wordt deze maand in het zonnetje gezet. De 10-jarige keeper vertelt zijn voetbalavonturen en zijn opgedane ervaringen tijdens de trainingen van TIC. Een leuk interview met een vrolijke en enthousiaste talentvolle nummer 1.

Rik is woonachtig in zijn dorp Rucphen en is doordeweeks te vinden op de St. Martinusschool. In groep 6 heeft hij het enorm naar zijn zin. “Maar gymmen blijft wel het allerleukste vak hoor.” Na schooltijd spreekt Rik vaak af met goede vriend Noor. “Hij doet zelf handballen, maar dat is ook een beetje keepen he,” lacht hij. Met lekker weer gaat Rik graag met de bal aan de slag. “Dan pak ik een bal uit de schuur en ga ik bij ons achter voetballen.” Of de ouders van Rik daar altijd zo blij mee zijn, is nog een klein vraagteken. “Er zitten wel een paar deukjes in de garagedeur.” Naast het voetballen speelt de jonge doelman ook graag verschillende spelletjes op zij Nintendo.

Rik speelt momenteel bij zijn dorpsclub RSV Rucphen, waar hij begon als veldvoetballer. Echter ontdekte hij al snel dat het keepersvak hem ook goed ligt. “Ik moest penalty’s keepen en ik pakte er opeens heel veel en dacht bij mezelf, zal ik misschien keeper worden?” Naast zijn trainingen bij de club, volgt de jonge doelverdediger ook al jarenlang de trainingen bij onze voetbalschool. Zo heeft Rik al meerdere voetbalkampen afgerond, traint hij al jaren mee op zondagmorgen en maakt hij sinds kort deel uit van het TIC Talentteam Jo11.

Tijdens de trainingen heeft Rik al een hele mooie ontwikkeling laten zien. “Het korte voetenwerk, het duiken en het meevoetballen heb ik veel geleerd bij de TIC trainingen bij trainer Pepijn.” Zijn talent bleef dan ook niet onopgemerkt, wat hem een stage bij zijn favoriete club NAC Breda opleverde. Want na een aantal trainingen bij de geel-zwarte Bredanaars mocht hij op gesprek komen en zijn welverdiende handtekening zetten. “Mijn zus zei eerst dat het mij niet ging lukken, maar daar luisterde ik niet naar,” vertelt hij lachend. Uiteindelijk is de jonge doelman alleen maar heel blij en trots dat hij vanaf volgend seizoen in het Jo11 elftal van NAC mag keepen. “Het is wel heel gaaf en heb er super veel zin in.”

Rik merkt zelf ook mooie ontwikkeling, maar zo leergierig en enthousiast als hij is, wil hij alleen nog maar meer nieuwe dingen leren. “Ik wil nog wel leren dat ik bij het uitkomen de bal echt klem probeer te hebben.” Zijn grote droom is dan ook om uiteindelijk is een vol stadion te mogen voetballen. “Dat lijkt me wel heel gaaf hoor.”

In juni heeft Rik met zijn team RSV Rucphen nog een leuk toernooi gepland staan. Eigenlijk heeft de dorpeling een familiedag, maar zijn trainer wil daar graag nog een klein stokje voor steken. “Mijn trainer vertelde me dat ik niet naar de familiedag mocht en toch mee moet naar het toernooi, want ik moet natuurlijk wel een waardig afscheid krijgen volgens mijn trainer,” sluit hij af met een grote glimlach.

Voetbaldilemma’s
Messi of Ronaldo? “Ronaldo, Messi staat wel heel veel stil de laatste tijd.”
Voetballen in de regen of in de kou? “In de regen, kan je lekker glijden en vies worden als keeper.”
Champions League winnen of het WK? “Het WK, voor het Nederlands elftal is mooier.”
Scoren als een keeper of een penalty stoppen? “Een penalty stoppen.”
Een blunder maken en winnen of een geweldige wedstrijd spelen en verliezen? “Verliezen dan denk ik, ik maak liever geen blunders haha.”
Kunstgras of natuurgras? “Natuurgras natuurlijk.”
Lange of korte broek? “Lange broek.”

Mei 2022