Jayden de Wit 

Hij is slim binnen en buiten het veld en heeft ook nog vele praatjes. Jayden de Wit een echte Bredanaar met natuurlijk een voorkeur voor zijn cluppie NAC is deze maand onze praatjesmaker! We spraken ons 9-jarige TIC talent over zijn voetbaldromen en natuurlijk zijn passie voor de geel-zwarten.

Zelf is Jayden pas 9, maar hij voetbalt al in de Jo11 van VV Baronie. “Ik vind het super leuk bij Baronie. We hebben een enorm gezellig team en we kunnen goed samenspelen” Rechtsmidden is zijn favoriete positie. “Daar kan ik verdedigen en scoren,’’ vertelt hij lachend. Jayden is een enorm harde werker met heel veel doorzettingsvermogen. Hij traint dan ook hard om te werken aan zijn verbeterpunten. “Vooral veel acties en passen met links oefenen.”


Naast zijn trainingen bij VV Baronie wilt hij dan ook graag extra trainen bij onze Voetbalschool. “Op zondagochtend zijn de trainingen heel leuk en je leert er ook heel veel van.” Maar ook tijdens privétrainingen met trainer Gijs steekt Jayden al heel veel dingen op. “Op het begin hebben we bijvoorbeeld heel veel geoefend op schieten, daar ben ik nu veel beter in geworden. Nu doen we vooral alles nog beter trainen tijdens de privé training.” Zijn talent en al dat harde trainen, is zeker niet onopgemerkt gebleven. NAC klopte aan de deur, die hem uitnodigde voor een stagetraject. “Super vet om bij je favoriete club te mogen trainen.” Maar wat nou als Willem II hem had gebeld? “Ja dan was ik gewoon gegaan hoor.” Maar kan dat wel als NAC-supporter? “Ja want dan kan je daar spelen en dan kan je weer gescout worden door Feyenoord bijvoorbeeld,” geeft hij heel erg wijs en met een knipoog aan.

Doordeweeks gaat Jayden op school naar de Weilust in zijn woonplaats Breda. Daar zit hij in groep 6 bij juffrouw Ingrid en meneer Corne. Ik vroeg aan onze fanatiekeling bij wie de lessen nou het leukste zijn. “Bij meneer Corne mag je altijd wel veel spelletjes doen en bij juf Ingrid is het vaak heel serieus.” Ook had Jayden een duidelijk antwoord op zijn keuze voor het stomste vak. “Taal! Je hebt gewoon veel dikke boeken en je moet gewoon heel veel dingen schrijven.” Dat Jayden binnen het veld steeds slimmer wordt, hadden wij als trainers al lang gezien, maar ook op school is hij volgens mij heel slim. “Het leukste vak is denk ik TOP Ondernemers.” Top Ondernemers, dat is wat anders dan taal en rekenen denk ik? “Jazeker, het gaat bijvoorbeeld over kinderrechten en nog meer belangrijke zaken.”

“Maar we moeten niet te lang over school praten, want voetballen is leuker.” En daar heeft Jayden helemaal gelijk in, want Jayden praat natuurlijk veel liever over zijn grote liefde: NAC! “Wij hebben een seizoenkaart.” Door weer en wind steunt hij samen met zijn vader en zijn zus de Bredanaren en is hij vaak te vinden in het Rat Verlegh Stadion. “Als ze scoren kan je dan lekker hard juichen en ik mag dan lekker laat opblijven,” vertelt hij met een grote glimlach. Maar Jayden gaat zeker niet alleen voor de sfeer en de gezelligheid naar het stadion. “Je kan er ook van leren, maar soms maken ze ook wel blunders, dat is dan wel grappig.” Jayden keek vroeger graag naar zijn favoriete speler Seuntjes, maar momenteel ligt de focus meer op Van der Sande en Velanas. “Velanas heeft bijvoorbeeld hele goede passes, daar leer je dan ook van door daar naar te kijken.”

Voetbaldilemma’s:
Voetballen in de regen of in de kou? “In de regen denk ik.”
Messi of Ronaldo? “Ronaldo! Hij kan heel goed schieten en hij is sterkt.” Later kwam hij hier toch op terug. “Ja eigenlijk kan ik gewoon niet kiezen, ik denk voor beide.”
Feyenoord of Ajax? “Feyenoord! Ik mag Ajax echt niet.”
Champions League winnen of het WK? “Champions League, dat is mijn grote droom.”
Natuurgras of kunstgras? “Kunstgras, dat vind ik beter.”

November 2022